افزایش روزافزون تقاضا برای غذا، هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی، مستلزم بهکارگیری راهحلهای تازه در بخش کشاورزی شده است. اینترنت اشیا یک شبکهی در حال رشد از فناوری است که قادر به ارائه راهحلهای زیادی در جهت بهینهسازی صنعت کشاورزی است.
اینترنت اشیا در کشاورزی
امروزه در کشاورزی هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا، برای پایش و نظارت زمینهای کشاورزی اطلاعات یکپارچه را با استفاده از انواع حسگرها جمعآوری کرده و پس از تجزیهوتحلیل دادهها، آبیاری اراضی را بهصورت خودکار مدیریت مینمایند. مدیریت آب و انرژی در کشاورزی هوشمند از اهمیت بالایی برخوردار است که با استفاده از اطلاعات سنسورها (میزان رطوبت خاک، دمای هوا، نور و …) را دریافت کرده و نحوه مدیریت زمینهای کشاورزی را معین میکند.
در کشاورزی ما با زمینهای وسیع مواجه هستیم که صرفهجویی در آبیاری، برداشت حداکثری محصول و هزینههای بهکارگیری نیروی انسانی باعث ذخیره میلیاردها تومان خواهد شد. همچنین در طی این فرآیند، نیازی به حضور فیزیکی کشاورز نیست و از هر کجا از طریق اینترنت و تلفن همراه امکان مشاهده و مدیریت زمین کشاورزی را دارا میباشد.در مقایسه سیستم کشاورزی هوشمند و کشاورزی سنتی، بدون اغراق میتوانیم گفت که میزان کارآمدی این دو روش قابل مقایسه نیستند.
مزایای اینترنت اشیا در کشاورزی
آبیاری هوشمند
علاوه بر کاربرد اینترنت اشیا در آبیاری هوشمند و کنترل منابع آبی در سطوح وسیع میتوان به نقش IOT در کنترل روند رشد دانهها نیز اشاره کرد. به همین منظور کیفیت محصولات به لطف دادههایی که از سنسورها به دست میآید، به مراتب بالاتر است.
کشاورزی دقیق
کشاورزی دقیق شامل فعالیتهایی میشود که دقت کشاورزی و مزرعهداری را به حداکثر رسانید. برای رسیدن به این هدف، تکنیکهای مختلفی از حوزه فنآوری اطلاعات، هوش مصنوعی، سختافزارهای خودکار و … استفاده میگردد.
گلخانه هوشمند
گلخانه هوشمند راهکاری جایگزین برای گلخانههای سنتی است که برای کاهش نیروی انسانی و افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی ایجاد شده است.
پایش شرایط هوا
اینترنت اشیا به کشاورزان کمک میکند که اطلاعات لحظهای راجع به آب و هوای محیط داشته باشند و بر اساس آن برای کاشت محصول و سایر اقدامات کشاورزی تصمیمات مناسب بگیرند.
مراقبت از دام و طیور
با استفاده از اینترنت اشیا، مزرعهداران نیازی ندارند که برای نظارت و مراقبت از دام و طیور حتماً در محل حضور داشته باشند. همچنین با وجود سنسورهای مختلف امکان بررسی شرایط سلامتی حیوانات، موارد مشکوک و جلوگیری از گسترش بیماری نیز وجود دارد.
جلوگیری از حریق
با استفاده از سنسورهای هوشمند مرتبط امکان جلوگیری از حریق و آتش سوزی در مراتع کشاورزی و گلخانههای هوشمند نیز از مواردی است که برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی در کشاورزی هوشمند در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
برخی از سنسورها در کشاورزی هوشمند
در کشاورزی هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا سنسورهای متنوعی طراحی و ساخته شده تا کنترل و نظارت مناسبی برای مدیریت منابع انرژی و آب را در اختیار کاربران خود قرار دهد برخی از مهمترین این حسگرها شامل موارد زیر است:
- سنسورهای نظارت بر خاک
- سنسورهای نظارت بر آب و هوا
- سنسورهای کنترلکننده آب و تابش نور
کاربرد اینترنت اشیا در کشاورزی
پیاده سازی اینترنت اشیا در کشاورزی، موضوعی است که امروزه و با بحرانهای موجود مرتبط با کم آبی و کمبود غذا اهمیت ویژهای پیدا کرده است و به همین منظور دارای کاربردهای متنوع زیادی از جمله موارد زیر میباشد.
- مدیریت و ردیابی وسایل حمل و نقل کشاورزی
- قابلیت کنترل از راه دور برخی ادوات کشاورزی
- استفاده از پهپاد جهت بررسی زمینهای کشاورزی
- سمپاشی به وسیله هواپیماهای بدون سرنشین
- بررسی خاک از نظر کود و میزان خشکی
- بررسی وضعیت هواشناسی
- مانیتورینگ فضای ذخیرهسازی مانند تانکرهای آب، سوخت و…
- ذخیره و تحلیل اطلاعات به دست آمده از سنسورها
آینده کشاورزی هوشمند
امروزه با توجه به رشد روز افزون تکنولوژی، هوش مصنوعی و همچنین اهمیت حفظ منابع طبیعی، حضور اینترنت اشیا در کشاورزی قدمهای بلندی را برداشته است. همچنین با مکانیزه کردن زمینهای کشاورزی و هوشمندسازی تجهیزات این حوزه استفاده از سامانههای آبیاری هوشمند، نظارت و سمپاشی توسط پهپادها و موارد دیگر در افزایش کمی و کیفی محصولات و مدیریت منابع آب و انرژی شرایط را به نحوی به پیش میبرد که در چندسال آینده بیش از نیمی از کشاورزی دنیا به سمت هوشمندسازی و جلوگیری از اتلاف منابع طبیعی سوق پیدا کنند.
ازآنجاییکه کشور ما دارای آب و هوای متنوعی است و البته خشکسالی یکی از دغدغههایی است که هر کشاورزی را درگیر میکند؛ امیدواریم که کاربرد و اهمیت حوزه اینترنت اشیا در کشاورزی کشورمان نیز به مراتب شناخته شده تر گردد. در این راستا شرکت تراشه مدار سامانه با راهاندازی بخش هوشمندسازی خود و فعالیت در حوزه اینترنت اشیا اقدام به تولید نمونههای اولیه سیستمهای هوشمند مدیریت آب و انرژی برای کشاورزان و باغداران عزیز کشورمان کرده است و اقدام به ارائه این خدمات به کاربران خود میکند.